Syöt terveellisesti ja treenaat säännöllisesti, mutta et laihdu?

Aika ajoin kuulen seuraavan kysymyksen:
“Aleksi, sanoppa mikä on ku liikun säännöllisesti ja en herkuttele tai syö roskaruokia ylenmäärin, mutta paino ei vain tipu?”

Oletko ehkä miettinyt samaa?

Katsotaanpa mikä vaikuttaa siihen kehonkoostumukseen ja painoon. Tai siis ne osat mihin voit itse vaikuttaa, luumassaa kun et saa kevennettyä ilman amputaatiota.

Lihakset:
Lihasmassa painaa enemmän kuin rasvamassa, joten kahdesta samanpainoisesta ihmisestä se, kumpi harrastaa liikuntaa on luultavasti huomattavasti tyytyväisempi peilikuvaansa(parempi kehonkoostumus) ja sopii muutamaa vaatekokoa pienempiin vaatteisiin.

Nämä kaksi ihmistä voi tietenkin olla sinä puoli vuotta sitten ja sinä nyt. Vaaka näyttää samaa lukemaa, mutta peili kertoo aivan toista tarinaa. Älä siis tuijota pelkästään vaa’an lukemaa, vaan katso peiliin ja ota vaikka belfieitä viikon välein.

Ja muistetaan sekin, että mitä enemmän lihasmassa, sitä enemmän keho polttaa rasvaa ihan vain sohvalla istuen.

Rasvavarastot:
Jos syöt enemmän kuin kulutat, keho varastoi ylimääräisen energian rasvavarastoihinsa, tulee siis läskiä. Jos syöt vähemmän kuin kulutat, keho polttaa rasvaa energiavajeen kattamiseksi, lähtee siis läskiä.

Ja tässä tullaan siihen missä monet menevät pieleen kun syövät terveellisesti. Vaikka söisi kuinka terveellisesti ja säännöllisesti ja lautasmalli olisi täydellinen päivän joka aterialla, silti rasvaa kertyy, jos syö enemmän kuin kuluttaa.

Esimerkiksi mandariinit ja viinirypäleet ovat todella jees, saat vitamiineja ja kaikkea, MUTTA jos syöt niitä ylenmäärin, verensokerisi pysyy korkealla ja tulee läskiä.

Hyvät hiilihydraatit (tumma riisi, tumma pasta, tumma leipä) ovat kans todella jees. Niistä saat pitkäkestoisempaa energiaa kuin vaaleasta vehnästä. Mutta hiilihydraatit ovat edelleen hiilihydraatteja, ja jos syöt pussin ruisleipää päivässä, on varmaa että tulee läskiä.

Proteiinit on kans TODELLA jees, jos treenaat ja haluat varmistaa että lihaksilla riittää rakennuspalikoita. Mutta edelleen, jos syöt lihaa, rahkaa ja proteiinishakeja enemmän kuin kehosi ehtii käyttää hyödykseen, tulee läskiä.

Hyvät rasvat ovat myös jees, mutta puoli litraa oliiviöljyä ja pussillinen pähkinöitä päivässä… tulee läskiä taas.

Onko se sitten ihan sama unohtaa se terveellisesti syöminen?

Ei todellakaan. 
Pointti terveellisesti syömisessä on siinä, että kun syö säännöllisesti ja terveellisesti (hyvät hiilarit, kasvikset & hedelmät, proteiinia riittävästi, sopivasti hyviä rasvoja) on helpompi syödä vähemmän kuin kuluttaa.

Jos sinun päivittäinen energiantarpeesi on esimerkiksi 2500 kcal, niin terveellisesti syöden ja säännöllisellä ateriarytmillä 2000 kcal päivässä riittää, ilman väsymystä, ilman makeanhimoa, ilman näläntunnetta. Ja bonuksena vieläpä sellainen juttu, että kun aterioiden koostumus ja ateriarytmi on kunnossa, se mars-patukka todellakin mahtuu siihen ruokavalioon muutaman kerran viikossa. Eikä tuu läskiä, vaan lähtee, tasaiseen tahtiin puoli kiloa viikossa.

Jos taas syöt epäsäännöllisesti ja mitä sattuu, 2000 kcal päivässä on mahdoton tavoite. On nälkä ja ketuttaa ja hiuksetkin tippuu päästä.

Yhteenvetona, syöt sitten terveellisesti tai epäterveellisesti, tämä matematiikka pätee:
Syöt enemmän kuin kulutat: lihot.
Syöt vähemmän kuin kulutat: laihdut.

Ja huomio: jos syöt liian paljon vähemmän kuin kulutat: et laihdu. Elimistö menee säästöliekille, eli autiollasaarellaeikäkuolleitalokkejakaanlähistölläsyötäväksi – moodiin, ja pitää kaikin voimin kiinni kaikista mahdollisista energiavarastoistaan eli rasvoista.

Eli jatka vain samaan malliin, jos jo syöt terveellisesti. Seuraile vain hieman tarkemmin niitä määriä, että pysyvät hieman alle kulutuksen, niin kyllä se läski siitä palaa 🙂 (siis “palaa” niin kuin nuotio, ei niinkuin joulupukki palaa takaisin joka vuosi, hankala tämä soomen kieli)

Jos olet Fitness Akatemian asiakas, lukaise kurssilta löytyvä Keventäjän Käsikirja, siinä on kerrottu aiheesta vielä tarkemmin 🙂

Aleksi / Fitness Akatemia


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.

ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Mitä mielessä?

Leave A Response