Mikä saa lihakset kasvamaan? – Jeffrey Siegel Ted-Ed

Törmäsin Ted-Ed sivustolla lyhyeen ja ytimekkääseen videoon lihaskasvun perusteista. Sen verran hyvin siinä oli asia tiivistetty, että ajattelin jakaa videon sinullekin.

Elikkäs, tsekkaa video alta, jos sinulla 4 minuuttia aikaa liikenee 🙂

Jos englanti ei taivu, niin tässä referaatti videosta suomeksi:

  • Meillä on yli 600 lihasta ja ne muodostavat 30 – 50% kehonpainostamme.
  • Lihakset pitävät meidät koossa, pystyssä ja auttavat meitä liikkumaan.
  • Vaikka kehonrakennus ei olisikaan harrastuksesi, täytyy sinun kohdella lihaksiasi oikein. Jos et anna lihaksillesi ärsykkeitä, ne kuihtuvat pois pikkuhiljaa, jos taas ylikuormitat niitä säännöllisesti, ne kasvavat ja vahvistuvat.
  •  Lihaksen ylikuormittaminen tarkoittaa sitä, että lihaksella teetetään sellaista työtä, että se joutuu ponnistelemaan äärimilleen, mikä aiheuttaa lihaksiin pieniä repeytymiä. Kun elimistö korjaa nämä repeytymät, se samalla tekee lihaksesta hieman suuremman ja vahvemman (hypertropia). Näin lihas mukautuu suurempien haasteiden varalle.
  • Arkipäiväiset askareet eivät kasvata lihasta, koska lihas on jo mukautunut niihin. Lihaskasvuun tarvitaan siis suurempia kuormia kuin mihin lihakset ovat aiemmin tottuneet.
  • Erityisesti lihastyön eksentrinen vaihe saa lihaksen kasvamaan. (Esim penkkipunnerruksessa kuorman alas laskeva vaihe.)
  • Lihakset tarvitsevat kasvaakseen treenin lisäksi oikeaa ravintoa (proteiini) ja lepoa!
  • Sukupuoli, ikä ja geenit vaikuttavat myös lihaskasvun nopeuteen ja potentiaaliin.
Kuten kasvuun ja kehittymiseen elämässä yleensäkin, myös lihaskasvuun tarvitaan siis haasteita ja stressiä, sopivassa suhteessa.

 

Aleksi / Fitness Akatemia


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.

ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Mitä mielessä?

Leave A Response