Lenkkeily vs jalkapäivät

Tunnustan!

Jos jostain syystä joudun skippaamaan jonkin yksittäisen treenipäivän jollakin viikolla, skippaan mieluiten jalkapäivän.

Miksi?

Koska salibandy, rantalentopallo ja jääkiekko.

Toki se loogiselta tuntuu, että kun jalat saavat osansa viikottaisessa treenissä (lenkkeily, joukkuepelit yms), niin jalkapäivän sietääkin skipata. Ja on se osaksi tottakin, MUTTA jalkojen voimatreeniä ei missään nimessä saa kokonaan jättää pois ohjelmasta.

Miksi?

Jalkojen päällä tapahtuva cardiovaskulaarinen liikunta ja jalkojen treenaaminen salilla vastuksen kanssa ovat kaksi täysin eri asiaa ja johtavat erilaiseen harjoitusvaikutukseen.

Lenkkeily yms. kehittää jalkojen energiajärjestelmän tehokkuutta. Ts. kykyä tuottaa liikettä hyödyntäen lihasten kreatiinifosfaattivarastoja tai happea maitohapoilla ja ilman maitohappoja. (Älä kysy.. energiajärjestelmästä voisi kirjoittaa ihan oman postauksensa erikseen. Hätäisimmät voivat lukea lisää täältä (http://skillbasedfitness.com/energy-system-development/) )

Jalkojen salitreeni kehittää jalkojen hermojärjestelmiä. Ts. kyykyt, polven ojennukset ja koukistukset yms. kasvattavat ja vahvistavat jalkojen lihaksia ja lihasten hermotusta.

Lenkkeily ja vastaava cardiovaskulaarinen liikunta on ilman muuta hyödyllistä ja tarpeellista. Se tekee hyvää sydämmellesi, fiiliksellesi ja luustosi kunnolle mutta se ei yksistään riitä. Usko tai älä, mutta lihasvoimalla on itseasiassa sydämen kunnolle ja elämänlaadulle vielä suurempi parantava vaikutus.

Jalkojen lihasvoimaharjoittelu:

  • Parantaa tukevien lihaskudosten, kuten jänteiden ja nivelsiteiden vetolujuutta ja lisää luun tiheyttä – ts. pienentää vammojen riskiä.
  • Kasvattaa lihasvoimaa, eli saat enemmän tehoa jokaisesta askeleesta jonka ponnistat juostessasi – ts. juokset “kevyemmin” koska tarvitset suhteessa sitä alhaisemman energiamäärän yhtä askelta kohti mitä vahvempi jalkojesi lihaksisto kaikenkaikkiaan on. Suomeksi sama: parempi suorituskyky, nopeampi maraton aika, matalampi väsymiskynnys jne.
  • Lisää lihasmassaa  ->  lepokulutus kasvaa -> auttaa painonhallinnassa. (Painonhallinta lienee monelle se syy lenkkeillä)
  • Kehittää lihasten toimintaa, joustavuutta ja reaktiokykyä eli pienentää taas vammojen riskiä.
  • Kaikkien edeltävien vaikutuksen huomaa triplana, kun ikää tulee lisää!

Summa summarum:

 Vaikka sitä jalkatreeniä ei välttämättä kannata tehdä juuri työpaikan sählyvuoroa edeltävänä päivänä, niin se on ehdottoman tärkeää siinä saliohjelmassa pitää. Kyllä sen niissä pallontavoittelutilanteissa huomaa, kuka on jalkapäivänsä tehnyt ja kuka ei 😉

 
Aleksi / Fitness Akatemia


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.

ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Mitä mielessä?

Leave A Response