Ihmiskoe: kuntosali vs lenkkeily painonhallinnan näkökulmasta

Kuntosali ja lenkkeily ovat molemmat erinomaista liikuntaa painonhallinan näkökulmasta (ja muutenkin!). Mutta oletko joskus miettinyt, että kumpi lie parempaa liikuntaa nimenomaan painonhallinan näkökulmasta, jos on pakko valita vain toinen?

Kiperän kysymyksen selvittämiseksi Fitness Akatemia järjesti ihmiskokeen (hypoteettisen).

Kerron sinulle koejärjestelyistä ja kokeen tuloksista ja toivon, että jos havaitset päättelyni tai koejärjestelyni logiikassa ammottavia aukkoja, niin älähdät siitä suureen ääneen esimerkiksi tuonne alas kommenttiosioon.

Koehenkilöt:

Koehenkilöiksi sain houkuteltua identtiset mielikuvituskaksoset, Matin ja Pekan. Molemmat ovat juuri täyttäneet 30 vuotta, ovat 180 cm mittaisia ja painavat 100 kg.

Molemmille tehtiin kehonkoostumusmittaus, josta ilmeni, että molemmilla oli rasvamassaa 35kg ja lihasmassaa 10kg, loput lienevät sitten vettä, luita, verta, suolenpätkiä yms.

Iän, sukupuolen ja mittojen mukaan laskettu BMR (Basal Metabolic Rate) on molemmilla 1980 kcal päivässä. BMR tarkoittaa elimistön kalorien kulutusta täydellisessä levossa. Erään lähteen mukaan rasva pelkällä olemassaolollaan kuluttaa n. 4,4 kcal päivässä / kg ja lihas vastaavasti kuluttaa pelkällä olemassaolollaan 13,2 kcal päivässä / kg.  Molemmilla herroilla siis lihakset kuluttivat 132 kcal päivässä, rasva 154 kcal päivässä ja ruuansulatus, aivot yms. muut elintoiminnot kuluttiva 1694 kcal päivässä.

Alla olevaan kuvassa on molemmat herrat ja selvennös siitä, minkä verran kalorien palamista täydellisessä levossa herroilla päivän aikana tapahtuu.

Alkutilanne

Koejärjestelyt:

 • Koe kesti 3 kk.
 • Koehenkilöt viettivät päivänsä täydellisessä levossa (kuluttaen tasan 1980 kcal päivässä), lukuunottamatta kolmesti viikossa tehtävää tunnin mittaista liikuntajaksoa.
 • Ravintoa molemmille tarjoiltiin tasan 1980 kcal verran päivässä, joten laihtumiseen tarvittava kalorivaje täytyi saada aikaan liikunnalla.
 • Kaksosista toinen, Matti käyttää kolme liikuntakertaansa kuntosalilla, kuluttaen näin yhteensä 2000 kcal viikossa.
 • Toinen kaksonen, Pekka, käyttää kolme liikuntakertaansa lenkkeillen rauhallisesti, kuluttaen näin myöskin 2000 kcal viikossa.

Loppupunnitus 3 kk:n jälkeen

Molemmat koehenkilöt olivat laskennallisesti kuluttaneet 3 kk:n (13 vkoa) aikana 26000 kcal enemmän kuin syöneet. Teoriassa 26000 kcal vaje tarkoittaa 3,7 kg laihtumista ja koska koejärjestelyt olivat niin kliinisiä kuin olivat, niin molemmat toden totta painoivat punnituksessa tasan 96,3 kg.

Sitten tehtiin kehonkoostumusmittaus ja havaittiin seuraavaa:

 • Matin lihasmassa oli kasvanut kuntosaliharjoittelun seurauksena 10 kg:stä 12,5 kg:hen. Tämä ei yllättänyt, koska aloittelevan kuntosaliharjoittelijan lihasmassa voi kasvaa jopa 1% – 1,5% kehonpainosta kuukaudessa.
 • Vastaavasti Matin rasvamassa oli pienentynyt 35 kg:stä 28.8 kg:hen. Koska lihasta oli tullut lisää, oli rasvaa täytynyt palaa senkin edestä.
 • Pekan lihasmassasta oli lenkkeilyn seurauksena pysynyt ennallaan.
 • Pekan rasvamassasta oli lenkkeilyn seurauksena hävinnyt 3,7 kg.

Molemmat olivat tyytyväisiä 3,7 kg:n laihtumiseen ja aikoivat jatkaa samalla linjalla.

Seuraavaksi arvioitiin molempien koehenkilöiden lepokulutus.  3 kk:n takaisista laskelmista muistettiin, että molempien elintoiminnot kuluttivat 1964 kcal päivässä. Laskuissa huomioitiin myös se, että yksi kilo lihasta kuluttaa 13,2 kcal päivässä ja yksi kilo rasvaa 4,4 kcal päivässä pelkällä olemassa olollaan.

 • Alussa molempien lepokulutus oli 1980 kcal / päivässä. Huolimatta painon putoamisesta, Matin lepokulutus on lisääntyneen lihasmassan ansiosta säilynyt ennallaan (jopa noussut!), nyt se on 1985 kcal päivässä.
 • Pekan lepokulutus on pienentynyt 1964 kcal:iin päivässä.

Tässä vaiheessa Pekalle kerrottiin, että pienentyneen lepokulutuksen vuoksi täytyisi hänen annoskokoaan hieman pienentää tai täytyisi hänen lenkkeillä hieman pidempään tai kovempaa pysyäkseen veljensä tahdissa laihduttamisessa.

Pekka kyllästyi koko hommaan ja ei osallistunut edes kokeen päättävään kahvittelutilaisuuteen.

 

Päätelmä

Vaikkakin lenkkeily ja kuntosali ovat molemmat loistavaa liikuntaa, niin kokeen perusteella kuntosaliharjoittelu vaikuttaisi hieman tehokkaammalta vaihtoehdolta painonhallintaa ajatellen. Kuntosaliharjoittelun kasvattaman lihasmassan aiheuttama nousu lepokulutuksessa tekee painonhallinnasta koko ajan hieman helpompaa, kun taas pelkästään lenkkeilyä harrastavan laihduttajan urakka vaikeutuu päivä päivältä, kun lepokulutus pienenee painon laskun myötä.

M.O.T

Aiheeseen liittyvä video>>
Aleksi / Fitness Akatemia


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.

ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Mitä mielessä?

Leave A Response