Heikki epäonnistui elämäntaparemontissa – lue miksi!

Tunnetko Heikin (nimi muutettu)? Siis sen työkaverin, joka aloitti elämäntaparemontin vuoden vaihteessa niin että paukkui!

Heikki on se joka ennen kävi kahdesti vuodessa keilaamassa, mutta nyt hän polkee pyörällä töihin joka päivä ja käy kuntosalilla kuusi kertaa viikossa. Heikki loistaa intoa ja uutta elämäniloa..

Viikon ajan.

Tammikuun kolmannella viikolla Heikki alkaa näyttää oudon väsyneeltä ja neljännellä viikolla iskee kaamea flunssa ja Heikki pitää viikon sairaslomaa.

Helmikuussa Heikki taas ajaa tuttuun tapaan autolla töihin ja salijäsenyyskin on myyty serkulle. “Liikunta on ihan hirveää hommaa ja sen positiiviset vaikutukset selvästikin ylimainostettuja!”, toteaa Heikki ja palaa takaisin arkeen.

Mikä meni pieleen?

Heikki ei malttanut.

Valitettavasti sama ongelma on hyvin usealla elämäntaparemonttiin pyrkivällä. Se näkyy kuntosaleilla ja lenkkipoluilla joka kevät ja syksy. Ihmiset ajattelevat intuitiivisesti, että nyt kun minulla kerrankin on motivaatio kohdallaan, niin tehdään se muutos liikunnalliseen elämäntyyliin tosissaan, kaikki kerralla ja TULOKSIA HETI!

Valtaosa kyllä tietää, että jos haluaa

  •  Kimi Räikköseksi Kimi Räikkösen paikalle, niin ensin täytyy ajaa kartingia, ei hypätä F1:sen rattiin.
  •  Kiira Korveksi Kiira Korven paikalle, niin ensin täytyy opetella luistelemaan taaksepäin, ei tehdä kolmoislutzia.
  •  Sauli Niinistöksi Sauli Niinistön paikalle, niin ensin täytyy hakea mukaan kunnallispolitiikkaan, ei asettua ehdolle presidentin vaaleihin.

Mutta mitä liikunnan aloittamiseen tulee, niin eikös vaan treeniohjelma kopioida Mustalta Barbaarilta, Fitness Oonalta tai neljä vuotta salilla käyneeltä työkaverilta ja PAM, kahden viikon jälkeen ollaan ylikunnossa, hermosto on ylikuormittunut ja motivaatio on miinuksella.

Muttako mää haluan tuloksia nopeasti!

Itseasiassa Heikki ja muut aloittelijat saavat tuloksia huomattavasti nopeammin kahdella salikerralla viikossa, kuin kuudella salikerralla viikossa.

Juujuu, kuulostaa hassulta mutta minä selitän!

Katsopa nämä kaksi kuvaa:

Negatiivinen superkompensaatio

Negatiivinen superkompensaatio

Yllä on Heikin kehityskäyrä kuudella salikerralla viikossa.

Heikki käy salilla tekemässä kovan treenin. Lihaksiin tulee mikrovaurioita ja kunto hetkellisesti laskee. Ravinnon ja levon ansiosta lihas palautuu ja kasvaa vahvemmaksi ja isommak.. eipäs vaan jahas alkoikin uusi treeni. Lihas siis taas rikkoutuu ja kunto laskee hetkelliseti jonka jälkeen palautuminen voi alk.. eiku hetkinen taas on treeni ja lihas rikkoutuu jne..

Viikon tai kahden, viimeistään kolmen päästä Heikki on ylikunnossa ja totaalisesti loppu, eipä kiinnosta liikkua enää.

 

Positiivinen superkompensaatio

Positiivinen superkompensaatio

Yllä olisi Heikin kehityskäyrä kahdella salikerralla viikossa. Lihaskuntotreenin jälkeen lihakset palautuvat rauhassa levon ja ravinnon ansiosta hieman vahvemmiksi ja isommiksi kuin ne olivat ennen treeniä. Heikin seuraava salitreeni alkaa aina juuri parahiksi kun edellisen treenin harjoitusvaikutus on loppumaisillaan. Tapahtuu siis positiivinen superkompensaatio, kunto kohenee ja treeni maistuu.

Muutaman viikon tai kuukauden jälkeen Heikki voi lisätä treenisuunnitelmaansa kolmannen salitreenin viikossa, onhan keho jo alkanut tottua säännölliseen harjoitteluun ja palautuminen on nopeampaa kuin heti alussa.

Eikö olekin jännä? Lihaskuntoharjoittelussa enemmän ei ole parempi!

Todellisuudessa parempi lihaskunto, virkeämpi arki ja kesäkunto 20xx on huomattavasti helpompi saavuttaa, kuin luullaan :). Tottakai niiden eteen joutuu töitä tekemään, mutta ei lähellekkään niin paljon kuin kuvitellaan! Ja oikeassa tahdissa aloittaen nälkä treenaamiseen kasvaa kuin itsestään, joten se neljäs salikerta viikkossa menee kyllä omalla painollaan, jos sellainen joskus tulevaisuudessa treenikalenteriin lipsahtaa.

Nyt jos todella välität lähimmäisestäsi, niin vinkkaat tästä artikkelista ja Fitness Akatemian verkkovalmennuksesta Heikille välittömästi. Oikeassa tahdissa ja suunnitelmallisesti aloittaen Heikin seuraavan elämäntaparemontin onnistuminen on varmaa 🙂

 

Aleksi / Fitness Akatemia


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.

ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Mitä mielessä?

Leave A Response