Dopingilla talven yli – laillisesti ja terveellisesti

Lisää vastustuskykyä, elinvoimaa, luuston vahvuutta, lihasten voimantuottoa, tasapainoa, kognitiivisia kykyjä…

Voin tunnustaa, että aion Doupata talven yli ja vielä ihan lääkärin suosittelemana.

Nimittäin D – vitamiinilla, tällä armoitetulla “aurinkohormoonilla”, jota suloisessa Suomessamme ei liiemmin talvella ole tarjolla luontaisesti.

On selvää, että myös kuntosaliharrastaja hyötyy mahdollisesti vähentyneistä sairauspäivien määrästä, joihin riittävällä veren D-vitamiinitasolla voi vaikuttaa. D-vitamiinin alhainen pitoisuus veressä on myös yhteydessä mm. alhaiseen lihasten kokoon ja huonoon suorituskykyyn urheilussa. D-vitamiinin voi ajatella hormoniksi, joka vaikuttaa sitoutumalla solujen reseptoreihin. Lihasvoiman on havaittu useissa tutkimuksissa riippuvan siitä, minkälaiset D-vitamiinireseptorit on saanut vanhemmiltaan.” – Lihastohtori Juha Hulmi

 

Tässä artikkelissa käydään pääpiirteittäin läpi D – vitamiinin riittävän saannin tunnetut ja hämmästyttävät hyödyt, katsotaan mikä on sopiva määrä D – vitamiinia ja lopuksi kerron vielä, mistä sitä kannattaa hankkia.

D – Vitamiinin hyödyt

1980 – luvun tutkimuksissa selvisi, että D – vitamiini vaikuttaa lähes kaikkiin kehon kudoksiin ja elimiin. Lisäksi D – vitamiini säätelee geenejämme. D – vitamiinin puute on yhdistetty lukuisiin sairauksiin ja toisaalta sen korkeahkosta saannista on hyötyä monien sairauksien ehkäisyssä.

Hyödyt luustolle

D – vitamiini edesauttaa kalsiumin imeytymistä. Tämän varmistamiseksi elimistössä täytyy olla D – vitamiinia 80 nmol/l (nanomoolia litrassa) ja tähän päästään kesäisin kohtuullisella auringonotolla ja talvisin käyttämällä riittävästi D – vitamiinilisää. D – vitamiini siis parantaa luuntiheyttä ja vähentää murtumia.

D -vitamiini vähentää kaatumisriskiä

Mitättä?

Kyllä, D – vitamiini voi vähentää kaatumisia, mutta se johtuu ennenkaikkea D-vitamiinin lihasvoimaa ylläpitävästä vaikutuksesta ja sitä kautta parantuneesta tasapainosta erityisesti vanhuksilla. D – vitamiinin on havaittu myös lievittävän lihaskipuja.

D – vitamiini vähentää kokonaiskuolleisuutta

Kahdeksaantoista kontrolloituun ja pitkäaikaiseen tutkimukseen perustuvan koostetutkimuksen mukaan D- vitamiinilisän käyttö vähentää kokonaiskuolleisuutta 7 prosenttia.

Eli jos syön D – vitamiinia riittävästi, niin en kuole ollenkaan?

No ei aivan. Ko. koostetutkimukseen sisällytetyissä tutkimuksissa oli mukana yhteensä 57 311 koehenkilöä joista kuoli tutkimusten sisäisen ajanjakson aikana yhteensä 4777 henkilöä. Käyttämällä riittävästi D- vitamiinia, koehenkilöllä oli 7% pienempi todennäköisyys kuulua tähän kuolleiden joukkoon.

Tähän vaikuttaa mm. se, että D -vitamiinilisä parantaa sydänterveyttä, pienentää korkean verenpaineen ja aivohalvausten riskiä ja lisäksi vähentää sitä kaatumisen riskiä, joka voi vanhuksilla pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

D – vitamiini vähentää diabeteksen, useiden syöpien ja MS – taudin riskiä

Vuonna 2001 julkaistun tutkimuksen  mukaan D – vitamiini ehkäisee tyypin 1 diabetesta 29 prosentilla. Reilulla D – vitamiinin nauttimisella riski voi vähentyä huomattavasti enemmänkin. Vuonna 2008 julkaistussa katsauksessa havaittiin kohtalaisen hyvien, yli 62 nmol/l D-vitamiinitasojen olevan yhteydessä 43 prosenttia pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin verrattuna D-vitamiinin puutteesta kärsiviin.

Korkeat D-vitamiinitasot ehkäisevät paksusuolen syövän, rintasyövän ja agressiivisen eturauhassyövän riskiä.

Lisäksi on havaittu, että MS – taudin esiintyvyys lisääntyy selvästi pohjoisia leveysasteita lähestyttäessä. Tästä on päätelty, että auringonvalolla ja siitä muodostuvalla D – vitamiinilla voi olla ehkäisevää vaikutusta. Asiaa tutkittiin ja havaittiin, että D – vitamiinitason nousu 50 nmol/l vähensi sairastumisriskiä 41%. Korkeita D – vitamiiniannoksia on kokeiltu myös MS – taudin hoidossa.

D – vitamiini vaikuttaa myös suoraan korvien väliin

D – vitamiinin alhainen saanti lisää kognitiivisen tason laskua ja Alzheimerin taudin riskiä. Eräässä tutkimuksessa tutkittiin ikäihmisiä ja havaittiin, että korkeammilla D – vitamiinitasoilla oli yhteys parempiin tuloksiin älyllistä toimintakykyä mittaavassa MMSE – testissä.

D – vitamiinin puute voi lisätä masennuksen riskiä ja vastaavasti D – vitamiinilisän käytöstä voi olla apua masennuksessa. Ylipainoisilla tehdyssä vuoden kestävässä kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että D-vitamiinin käyttö paransi tuloksia masennusta mittaavassa testissä. Lumevalmistetta käyttäneillä vastaavaa ei havaittu.

 

Minkä verran kannattaa ja saa Doupata?

Ravitsemusneuvottelukunnan virallinen päivittäinen D – vitamiinin saantisuositus on 20 mikrogrammaa yli 60-vuotiaille, 7,5 mikrogrammaa muille aikuisille ja 10 mikrogrammaa alle 3- vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville.

Tosin yleisesti tiedetty tosiasia on, että näillä suosituksilla suomalaiset eivät onnistu ylläpitämään riittäviä D-vitamiinitasoja. Suositukset laahavat jäljessä, koska virallisilla tahoilla on liian ankaria tieteellistä näyttöä koskevia vaatimuksia. Tämäntyyppistä näyttöä kertyy kuitenkin hyvin hitaasti. Sitä odoteltaessa ylivarovaisuus altistaa käytännössä suomalaiset monille eri sairauksille, joiden riskiä D-vitamiinivaje lisää.

Satojen olemassaolevista tutkimuksista pääteltynä sopiva D -vitamiinilisän määrä suomalaisella aikuisella on n. 50 mikrogrammaa / päivä syyskuun alusta toukokuun loppuun.  Tällä määrällä ehkäistään sairauksia, parannetaan elämänlaatua ja pidennetään elinikää.

Pikkuvauvoille riittää 10 mikrogrammaa päivässä, leikki-ikäiselle sopiva määrä on 20 – 25 mikrogramman luokkaa päivässä.

D -vitamiinin liiallinen saanti voi olla myrkyllistä ja virallisen turvallisen saannin yläraja on aikuisilla 100 mikrogrammaa päivässä, joten D – vitamiinilisän kanssa ei kannata mennä liiallisuuksiinkaan.

D – vitamiinilisiä saa pillerivalmisteina ja öljypohjaisina kapseleina. Öljypohjainen D -vitamiini imeytyyn pillerivalmistetta paremmin. Kalanmaksaöljyä ei kannata käyttää D – vitamiinin lähteenä, koska se sisältää niin runsaasti A – vitamiinia, että se voi heikentää luustoa.

Mistä D -vitamiinia?

Vitaelife.com tarjoaa laadukasta D – vitamiinia suoraan kotiin kannettuna (eipä ole enää sitä ongelmaa, että D- vitamiinit unohtuisi kauppaan :)).. Hinta on todella edullinen, vuoden tilausjaksossa D – vitamiinit maksavat vain 2,5€ / kk.

D – vitamiini on jokaisen urheilijan virallinen ja luonnomukainen Doping jota kerrankin saa luvan kanssa käyttää!

Ossi Hyvönen, SM -tason classic bodybuilding kehonrakentaja

Ossi Hyvönen, SM -tason classic bodybuilding kehonrakentaja

“Kilpaurheilijana valikoin tarkoin käytettävän ravinnon sekä ravintolisät, siksi valitsin juuri öljypohjaisen D-vitamiinin edistämään suorituskykyä ja lisäämään vastustuskykyä. Kilpailutasolla ei ole varaa pitää usein harjoitustaukoja flunssien tai yli-päätään sairastelujen takia. Näin ollen sillä on vaikutuksia lihaskasvuun, kestävyyteen ja voimantuottoon.” – Ossi Hyvönen

Jollei yöpöytäsi laatikosta tai lääkekaapistasi jo löydy asianmukaista D -vitamiinivalmistetta, varmista oma hyvinvointisi ja nappaa omasi tästä linkistä!

Lähteet:

wikipedia
http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044
http://www.suomenterveysravinto.fi/juhana-harju-dvitamiini.php
http://lihastohtori.wordpress.com/2012/07/24/ravintolisat_ii/
http://www.direct-ms.org/pdf/VitDNonAuto/AutierVitDandMortality2007.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11705562
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18279409

Aleksi / Fitness Akatemia


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.

ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Mitä mielessä?

Leave A Response