10 asiaa, joita hyvässä kunnossa olevat tekevät

Kun olet hyvässä kunnossa, olet terve, elinvoimainen ja tunnet olosi mahtavaksi kehossasi ja mielessäsi. Sillä on suora vaikutus kykyysi toimia tuloksellisesti ja rakentavasti jokapäiväisessä elämässäsi koulussa, työpaikalla ja perheen arjessa.

Hyvä kunto näkyy myös emotionaalisena vahvuutena: itseluottamus ja usko omiin kykyihin on suorassa suhteessa hyvään fyysiseen ja henkiseen kuntoon.

Ihmiset, joilla pysyvä hyvä kunto on vasta tavoite tulevaisuudessa, saattavat ajatella, että pysyvästi hyvässä kunnossa oleminen tarkoittaa jatkuvaa diettaamista, super kovia treenejä ja epäinhimillisen vahvaa tahdonvoimaa.

NOT

Pysyvä hyvä kunto on oikeasti pieniä tapoja, ajattelumalleja ja toimintoja, jotka auttavat sinua pysymään terveenä ja elinvoimaisena kuin itsestään.

Alla Kat Loterzon blogista mukaeltu TOP 10 lista tavoista ja toiminnoista, joita pysyvästi hyvässä kunnossa olevat päivittäin noudattavat.

1. He tietävät vastauksen kysymykseen “Miksi?”

Jos et tiedä tarpeeksi vahvasti miksi haluat olla hyvässä kunnossa, voi salille lähteminen tai jälkiruuan väliin jättäminen tuntua merkityksettömältä.

Pysyvästi hyvässä kunnossa olevilla on selkeä vastaus kysymykseen “Miksi?”

Vastaus voi olla vaikkapa:

  • Haluan olla kunnossa ja pelata tennistä vielä eläkkeelle jäätyänikin
  • Olen ylpeä siitä miltä näytän ja millaisia valintoja teen terveyteni eteen
  • Haluan pysyä toimintakuntoisena fyysisesti vaativassa työssäni
  • Haluan pysyä toimintakuntoisena henkisesti vaativassa työssäni
  • Haluan antaa lapsilleni hyvän esimerkin
  • Hyvä henkinen ja fyysinen kunto avaa lukemattomia mahdollisuuksia ja uusia ovia elämässäni
  • jne..

2. He syövät PALJON (erityisesti vihreitä) kasviksia

Ruokavalion suuri määrä kasviksia on eräs tehokas keino ylläpitää hyvää fyysistä ja henkistä kuntoa.  Kasvikset boostavat energiaasi ja tehostavat ruuansulatuskanavien toimintaa.

Kokeileppa varsin vaihtaa pääruokien pastat ja perunat reiluun annokseen kasviksia niin huomaat eron!

3. He liikkuvat joka ikinen päivä

Liikkuminen ei välttämättä tarkoita salitreeniä tai juoksulenkkiä. Yksinkertainen arkiliikunta, kuten kaupassa käynti kävellen auton sijaan tai 20 minuutin venyttely Putousta katsoessa tekevät ihmeitä. Koiran ulkoiluttaminenkin lasketaan!

Tottakai arkiliikunnan lisäksi tarvitaan salitreeniä tai juoksulenkkiä muutaman kerran viikossa, mutta ne eivät pelkästään riitä, jos muuten istut ensin päivän työpöydän ääressä ja sitten illan sohvalla.

4. He eivät ole natseja itselleen ruokavalion  suhteen

Jos jälkiruokaan tai vaikkapa karkkipussiin pitkällä automatkalla liittää valtavan syyllisyyden tunteen, voi elämä masentaa ja herkuttelu riistäytyä kokonaan käsistä. Herkku silloin tällöin ei tuhoa terveyttäsi tai saa painoasi nousemaan pilviin, kyse on aina kokonaisuudesta.

Toki esim. sokeriaddiktiosta irti pääsemiseen suosittelen Fitness Akatemian verkkovalmennuksessakin totaalilakkoa tietyksi ajanjaksoksi, mutta se on poikkeus joka vahvistaa säännön.

80% – %20 sääntö toimii hyvin ruokavaliossakin. Pidä 80% ajastasi kiinni terveellisestä kasvispitoisesta ja vähäsokerisesta ruokavaliosta, niin herkku silloin tällöin ei maailmaa kaada.

5. He suunnittelevat

On todella vaikeaa järjestää aikaa treenille tai syödä terveellisesti vahingossa tai jos sille jää aikaa.

Arjen suunnittelu pysyvää hyvää kuntoa tukevaksi voi vaatia hieman totuttelua, mutta kun siitä tulee tapa, et osaa luopua siitä koskaan!

Vinkkejä tähän verkkovalmennuksen bonusmateriaaleissa mukana tulevassa Zen to Done – elämänhallintaoppaassa.

6. He syövät proteiinia vähintään kolme kertaa päivässä

Jokainen tietää, että riittävä proteiinin saanti (n.1,6g / painokilo) on ensiarvoisen tärkeää lihasmassa kehittymisen kannalta. Mutta tiesitkö, että proteiini myös siirtää nälkää kauemmaksi ja tehokkaammin kuin hiilihydraatit tai rasvat?

Kun sinun tekee illalla mieli jotain makeaa välipalaa, hörppää mieluummin annos proteiinijuomaa. (Tähän liittyen, kato ps. ;))

7. He syövät aamupalan

Olen antanut itselleni kerrottavan, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät syö aamupalaa..! Miten se on mahdollista?!

Itsestäni ainakin tuntuu, että päivä ei käynnisty koskaan, jos ei saa syödäkseen heti aamusta. Toiseksi aamupalan väliin jättäminen häiritsee aineenvaihduntaa (sekään ei käynnisty) ja kolmanneksi: myöhemmin päivällä altistuu huomattavasti helpommin makeanhimolle.

Hyvä aamupala sisältää proteiinia ja hyviä rasvoja: kananmunat, proteeini- shake, edellisen päivän lihan tähteet, lohivoileipä yms.

8. He eivät pelkää rasvoja

Vaikkakin se alkaa jo olla yleisesti tiedossa, toistettaneen tässä että rasvat (fats) eivät tee meistä lihavia (fat). (Poislukien prosessoidut rasvat)

Hyvien rasvojen (oliiviöljy, kookosöljy, pähkinät, avokado, hyvälaatuiset juustot jne) syöminen saa olosi nopeammin kylläiseksi, hillitsee makeanhimoa, edistää hormonitasapainoa, parantaa ihoasi ja jopa auttaa painonpudottamisessa ja selkeämmässä ajattelussa!

Paista ne kakkoskohdan kasvikset ruokalusikallisessa oliiviöljyä!

9. He kiinnittävät huomiota nauttimansa sokerin määrään

Sokeri se on se aine, joka suomenkin kansaa lihottaa. Sokeri antaa nopean energiapiikin ja mielihyvän tunteen, jonka jälkeen energiatasot laskevat todella alas ja fiilis on down, kunnes taas saa seuraavan sokeriannoksen.

Kuulostaa hieman jopa huumausaineelta.. Sillä erolla, että huumeet eivät varastoidu kehoomme rasvana.

Tämän listan muiden kohtien noudattaminen vähentää sokerin himoa ja nautittua määrää kuin itsestään. Kivaa eiks je?

10. He uskovat, että heillä on täysi oikeus näyttää hyvältä ja tuntea olonsa mahtavaksi.

Totuus on se, että kehosi haluaa tuntea olonsa mahdollisimman hyväksi ja näyttää mahdollisimman hyvältä; sinun tarvitsee vain auttaa sitä hieman. Osa tätä auttamista on usko siihen, että sinulla on oikeus näyttää hyvältä ja tuntea olosi hyväksi.

Ajattele, että kunnioitat itseäsi ja kehoasi sen ansaitsemalla tavalla. Jokainen suupala on kehollesi mielenosoitus tai kunnianosoitus. Jokainen valinta sohvan ja salin väliltä on itsellesi ja kehollesi mielenosoitus tai kunnianosoitus.

Mediassa on, aiheellista tai ei, alettu jollain tasolla demonisoimaan Fitness – urheilua ja siihen liittyvää kurinalaisuutta liikunnan ja syömisen suhteen. Itse teen selvän eron Fitness – urheilun ja arjen Fitnessin välillä. Edellinen on kilpaurheilua ja kuten muukin urheilu, se vaatii kisaajilta paljon. Jälkimmäinen taas on äärimmäisen mielekäs tapa elää, ja pitkään!

“Jotkut ihmiset tekevät, loput arvostelevat niitä, jotka tekevät.” – Tuntematon

Aleksi / Fitness Akatemia


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.


ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Mitä mielessä?

Leave A Response