Sopiiko kuntosaliharjoittelu laihduttajalle? Saako salille mennä huonossakin kunnossa? Onko siellä VAARALLISTA?
Ihmiset, jotka eivät ole koskaan kuntosalilla käyneet, tai joiden tuttavapiiriin ei kuulu aktiiviharrastajia saattavat elätellä kuntosaliharjoittelusta mielikuvia, jotka eivät välttämättä vastaa todellisuutta. Luulevat niin sanotusti luuta lihaksi ja lampaanpäätä makkaraksi (Jes vihdoin pääsin soveltamaan tätä loistavaa sanontaa!).
Tässä tulee seitsemän myyttiä ja seitsemän faktaa kuntosaliharjoittelusta:
Myytti 1:
Kuntosalisaliharjoittelu kasvattaa liian isot lihakset.
Fakta 1:
Lihasmassan hankinta on tinkimättömän perusvoimaharjoittelun, riittävän ja terveellisen ravinnon sekä levon ja lihashuollon summa. Pitkät sarjat ja pienet kuormat kehittävät lihaksen kestävyyttä sekä muokkaavat kehoa hillitymmin.
Naisten suusta olen joskus kuullut, että “en mä sinne salille, kun kasvaa reidet niin isoiksi..” Mielikuvat kuulantyöntäjänaisten mureista reisistä ovat turha pelko, ne ovat vuosien ja vuosien määrätietoisen ja raskaan harjoittelun tulosta, vahingossa yhdellekään ladylle ei salilla kasva liian isoja reisiä, saatika muitakaan lihaksia. (Sohvalla ne reidet kasvaa ;))
Myytti 2:
Kuntosaliharjoittelu ei sovi laihduttajille.
Fakta 2:
Lihaskudos kuluttaa enemmän kaloreita kuin sama määrä rasvakudosta, joten painoharjoittelu on syytä liittää yhdeksi laihdutusliikkunan osaksi. Lisäksi korkeasykkeinen kuntosalitreeni kiihdyttää aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa pitkään harjoituksen jälkeenkin.
Myytti 3:
Kuntosaliharjoittelussa sattuu helposti haavereita.
Fakta 3:
Kuntosaliharjoittelu on yksi turvallisimmista kuntoilumuodoista. Loukkaantumiset salilla johtuvat tavallisesti huolimattomuudesta tai liian suurista harjoituspainoista. Lisäksi jokainen kuntosalilla vietetty tunti pienentää riskiä venäyttää selkänsä maitopurkkia nostaessa tai muissa arjen tilanteissa.
Myytti 4:
Rasva palaa paikallisesti harjoitettavan lihasryhmän päältä.
Fakta 4:
Rasva palaa tasaisesti koko kehosta. Pilkotut rasvahapot kulkeutuvat verenkiertoon ja sieltä edelleen muiden kudosten energianlähteiksi. Toisin sanoen 300 vatsalihasliikettä päivässä ei polta vatsamakkaroita pelkästään, vaan rasva palaa tasaisesti koko kehosta.
Myytti 5:
Kuntosalilla käyvät vain rautaisessa kunnossa olevat ihmiset.
Fakta 5:
Kuntosalien käyttäjäkunta koostuu valtaosin tavallisista kuntoilijoista. Bodarit ja fitnessurheilijat ovat marginaaliryhmiä, joita salilla suotta vieroksutaan. Aktiiviharrastajat auttavat varmasti mielellään, jos heiltä uskaltaa vain kysyä neuvoa.
Myytti 6:
Hyvä kuntosaliohjelma on ikuinen.
Fakta 6:
Keho tottuu säännöllisesti tehtyyn ohjelmaan parissa kolmessa kuukaudessa, jonka jälkeen ohjelmaa olisi syytä muokata.
Seuraa mainos: Fitness Akatemian 6kk:n treenisuunnitelmat koostuvat 8 – 16 viikon mittaisista lihaskestävyys, voimakestävyys ja perusvoima jaksoista, joissa on huomioitu treenin riittävä vaihtelu ja progressio. No nyt se mainos päättyy.
Myytti 7:
Kuntosaliharjoittelu on helppo omaksua ilman ohjausta ja opiskelua.
Fakta 7:
Ennen rautoihin tarttumista ja lihaskuntoharjoittelun aloittamista kannattaa lukea ja ottaa selvää harjoittelun perusteista. Jos haluat juuri Sinulle räätälöidyn harjoitussuunnitelman ravitsemusohjeineen, käänny personal trainerin puoleen. Toki harjoitussuunnitelmat ja ravitsemusohjeet löytyvät myös Fitness Akatemiasta, mutta sitä taidettiinkin jo mainostaa.
Edellisissä myyteissä ja faktoissa lähteenä käytetty Tuloksia kuntosaliharjoittelulla – kirjaa.
Noniin, nyt olemme siis 7 kertaa viisaampia kuntosaliharjoittelun suhteen! (huonolla matikalla) Jos edes yksi seikka oli sinulle uusi tai yllättävä, tykkää meistä facebookissa. Loogista, eikö? 😉
Aleksi / Fitness Akatemia
ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.
Leave A Response
You must be logged in to post a comment.