Kuten minkä tahansa uuden asian, tavan tai harrastuksen naulaaminen pysyväksi osaksi kalenteria ja päivittäisiä rutiineja, myös säännöllisen saliharjoittelun aloittaminen voi olla yllättävän hankalaa. Koska uusi.
Ihminen ja varsinkin aivot ovat siitä jänniä, että tuttu ja turvallinen sopii niille paremmin. Sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa jne. Siihen on syynsä, että kerran opitut toimintatavat ja mallit jäävät päälle. Asioiden samalla tavalla tekeminen ja toistaminen tuo arkeen mukavuutta ja turvallisuuden tunnetta. Ei tarvitse ponnistella “turhaan”.
Uudessa koulussa aloittaminen, työpaikan vaihto tai vaikkapa vain uudella erilaisella autolla ajaminen vie huomattavan paljon energiaa, kun asiat sujuvat hieman eri tavalla kuin ennen. Kunnes uuteen tilanteeseen lopulta tottuu ja voi kytkeä taas automaattiohjauksen päälle (tai vakionopeudensäätimen, jos uus auto).
Ihminen siis luonnollisesti tallaa mieluummin sitä tutuksi tullutta ja helppokulkuista polkua, kuin lähtisi raivaamaan uusia reittejä umpihankeen. Miten siis toimia, jos polku ei kuitenkaan ole se järkevin, tai tässä tapauksessa oman terveyden, hyvänolon ja tulevaisuuden kannalta paras polku? Entä jos pitäisi muuttaa hieman kurssia, ja suunnata sille (tällä hetkellä vielä) umpihangessa sijaitsevalle polulle, joka kulkee säännöllisen saliharjoittelun kohdalta?
3 toimivaa keinoa motivaation herättämiseen saliharjoittelussa
1. Aseta selkeä tavoite
Realistinen, aikaan sidottu ja mitattava tavoite on paras motivaation lähde. Kun asetat tavoitetta, fiilistele mielessäsi miltä sinusta tuntuu kun olet tavoitteen saavuttanut. Kirjoita vaikka itsellesi ylös, miksi tarkalleen ottaen tavoitteeseen haluat. Mitä tavoitteen saavuttaminen tarkoittaa sinulle, ja mitä muuta sen saavuttaminen mahdollistaa elämässäsi?
Tavoite voi olla numeraalinen, vaikkapa “Painan 65 kg, 1.1.2017” tai “Teen 50 punnerrusta yhteen putkeen 1.7.2017”. Tavoite voi olla myös vaikkapa johonkin vanhaan lempivaatteeseen sopiminen, tai vyötärön ympärys senttimetreissä. Pääasia, että se on sellainen, jonka voi sitoa aikaan ja jonka toteutumisen voi mitata/todentaa.
Ja älä käsitä minua nyt väärin.. Kenenkään onnellisuus ei minunkaan mielestä saa olla kiinni vaa’an lukemasta tai siitä ettei mahdu juuri niihin tiettyihin “sitten kun” – farkkuihin, vielä.
Toivottavasti kukaan ei tee elämäntapamuutosta pelkästään farkkujen takia tai saa pakkomiellettä jostain tietystä vaa’an lukemasta. Terveellinen ja perusteltu syy elämäntapamuutokseen ja tässä tapauksessa saliharjoittelun aloittamiseen löytyy varmasti kaikilta paljon isommista asioista. Toimintakykyinen vanhuus, jaksaminen töissä ja arjessa, sydän- ja verisuonitautien välttäminen, toimiminen esimerkkinä lapsille ja läheisille jne.
Sydän- ja verisuonitautien välttäminen tai jaksaminen töissä eivät vain ole selkeitä ja mitattavia tavoitteita.Tämän vuoksi vaikkapa ylipainoisen halu välttää ylipainon aiheuttamia sairauksia tai muuta epämukavuutta elämässä täytyy sitoa tavoitteeksi siitä pienemmästä vaa’an lukemasta. Ja jos siinä samalla sopii sitten niihin lempifarkkuihin, niin tuohan se varmasti mahtavaa fiilistä ja onnistumisen tunteita.
2. Hanki/laadi tavoitteisiisi ja lähtötilanteeseesi parhaiten sopiva suunnitelma
“Käyn salilla 3 kertaa viikossa”, ei ole vielä suunnitelma. “Käyn salilla 3 kertaa viikossa ja treenaan kaksi kuukautta lihaskestävyyttä, seuraavat kaksi voimakestävyyttä ja sitä seuraavat kaksi perusvoimaa”, on jo lähempänä suunnitelmaa, mutta ei vielä aivan.
Suunnitelma on se, kun tiedät täsmälleen jokaisen treenin sisällön liikkeineen, sarjamäärinen, toistomäärineen jne. Kun sinulla on paperilla täsmälliset, tavoitteidesi mukaan laaditut ohjeet siitä, mitä tehdä, minkä verran, kuinka usein ja missä järjestyksessä, niin sinun ei tarvitse miettiä. Tehdä vain, rakastua prosessiin ja antaa tulosten tulla.
Siinä on jo tarpeeksi haastetta tahdonvoimallesi, että ylipäätään tutusta ja turvallisesta poiketen menet sinne salille. Jos joutuisit sinne joka kerta epätietoisuuden vallassa, että mitähän tänään tekisi ja onko tämä nyt järkevää mitä täällä teen (poljen kuntopyörää ja teen kaksi sarjaa hauiskääntöjä), niin motivaatio sammuu hyvin nopeasti. Vähän kuin lähtisi suunnistamaan ilman karttaa ja kompassia. “Täällä ne jossain on, lähetäänpä kahtelee!”
3. Älä vertaa itseäsi muihin salilla kävijöihin
Jos menet salille joskus muulloin kuin tammikuussa, niin valtaosa muista treenaajista ovat luultavasti harrastaneet lihaskuntoharjoittelua jo vuosia. Älä vertaa itseäsi tai käyttämiäsi painoja heihin. Muista että hekin ovat joskus lähteneet kauan sitten pisteestä A ja päässeet pisteeseen B. Ehkä he ovat menossa jo kohti pistettä C,D tai E.
Ei myöskään välttämättä kannata ottaa mallia jostain toisesta treenaajasta, ainakaan ennen kuin tiedät hänen tavoitteensa. Voi olla, että kopioit treenisuunnitelman henkilöltä, joka treenaa painonnoston mm-kisoihin, kun taas sinun tavoitteesi olisikin painon pudotus ja kiinteytyminen. Ja näihin kahteen tavoitteeseen kun treenataan aivan eri tavalla.
Jos johonkin haluat itseäsi verrata, niin itseesi. Ota kuva itsestäsi ennen ensimmäistä salitreeniä. Ota seuraava kuukauden päästä. Ja taas kuukauden päästä. Huomaat valtavan eron.
Noniin, mitä sitten kun motivaatio on herännyt ja pysynytkin niin pitkään, että salitreeniä on takana jo muutama kuukausi? Miten sitä ylläpidetään?
Kyllä se pysyy.. tai ennemminkin niin, että sinun tulisi motivoida itseäsi päästäksesi pois siitä saliaddiktiosta! Kuten alussa mainitsin, tuttu ja turvallinen on helppoa ja mukavaa. Jossain vaiheessa saavutat sen pisteen, kun saliharjoittelu on muodostunut tavaksi ja se on osa viikottaisia rutiinejasi. Olet tottunut saamaan endorfiinipiikkisi rautojen kolistelusta ja mielihyvää vääjäämättä lähenevästä tavoitteesi saavuttamisesta.
Jos sairastut flunssaan tai lomamatkan vuoksi tulee viikko tai kaksi tauokoa treeneihin, olo on levoton ja elimistö vaatii harjoitusta, jota se on tottunut saamaan.
Ei sinun enään tarvitse motivoida itseäsi salille, nyt se on tuttua ja turvallista. Elämää johon olet tottunut.
Aleksi / Fitness Akatemia
ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.
Leave A Response
You must be logged in to post a comment.