Ylikunto – oireet, toteaminen ja hoito

Ylikunto = Elimistön ylirasitustila, jossa suorituskyky huononee lyhyeksi tai joskus pitkäksi aikaa.

Yleisempi huippu-urheilijoilla MUTTA voi esiintyä myös tavallisilla kuntoilijoilla. Yleisintä kestävyyslajeissa.

Ylikuntoon joutunut henkilö on rasittanut elimistöään niin paljon, että sisäelinhermosto ja hormonijärjestelmä eivät enää palaa normaalitilaan rasituksen päätyttyä. On siis harjoiteltu liian lujaa tai laiminlyöty riittävä lepo/ravinto, tai sekä että. Ylikunto voi laueta myös yhden kuntoon nähden liian kovan rasituksen seurauksena.

Fyysisen harjoittelun aiheuttama stressi ei kuitenkaan ole yleensä ainoa ylikunnon syy. Myös psykologiset tekijät kuten opiskelusta, työstä ja ihmissuhteista aiheutuneet stressitekijät voivat lisätä ylikunnon riskiä.

Ylikunnon oireet

Ylikunnon oireet ovat yksilöllisiä. Fyysisiä oireita ovat suorituskyvyn heikkenemisen lisäksi vastenmielisyys liikuntaa kohtaan, lisääntynyt hikoilu, sydämen rytmihäiriöt, kohonnut syke ja verenpaine, vapina, unihäiriöt ja muutokset ruokahalussa. Tavallisimpia psyykkisiä oireita ovat masennus, hermostuneisuus, ahdistus ja ärtyneisyys.

Ylikunto heikentää myös vastustuskykyä jolloin flunssat ja muut virusten ja bakteerien aiheuttamat sairaudet tarttuvat helpommin. Ristiriitaista tässä on se, että kun kohtuullinen liikunta suojaa virussairauksilta, niin liian raskas liikunta taas lisää niitä selvästi.

Ylikunnon toteaminen

Ylikunnon toteaminen on kuntourheilijalla hankalaa, koska oireet ovat epämääräisiä. Itseasiassa ei ole olemassa täysin luotettavia ja tarkkoja testejä antamaan 100% varmaa diagnoosia ylikunnosta.

Toki omaa oloaan voi “kuulostella”. Joskus ylikunnosta voi kertoa vain tuntemus siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Olet väsynyt tai huomaat, että et jaksa treenissä samalla tavalla kuin ennen. Sinusta voi myös tuntua, että et saa liikunnasta enää samaa energiaa kuin aikaisemmin, päin vastoin, voit tuntea olosi jopa entistä väsyneemmäksi suorituksen jälkeen.

Yksinkertaisin ja lähimpänä luotettavaa oleva keino ylikunnon toteamiseen on ortostaattisen aamusykkeen mittaaminen seuraavalla tavalla.

Mittaus tehdään lepopäivän tai kevyemmän harjoituspäivän jälkeisenä aamuna, koska kovalla harjoituksella voi olla vaikutusta tulokseen. Sykkeen mittaamiseen voit käyttää sykevyötä, tai yksinkertaisesti vain laskea sydämenlyöntien määrän minuutissa ranteelta tai kaulalta tunnustellen.

  1. Mittaa sykkeesi makuullaan levossa.
  2. Nouse seisomaan ja 30-60 sekuntia seistyäsi mittaa sykkeesi uudestaan.
  3. Ortostaattinen syke = seisten mitattu syke – levossa mitattu syke

“Hyvä” ortostaattinen syke on 15 – 20. Toki tässä on yksilöllisiä eroja. Olennaisinta on seurata ortostaattisen sykkeen vaihtelua. Jos se alkaa yllättäen kasvaa voimakkaasti, on kyseessä luultavimmin ylikunto.

HUOM:

Ikäihmisen “ylikunnon” mahdollisuus tulee harvoin mieleen. Mitä enemmän ikää on kertynyt ja mitä huonompi on peruskunto, sen pienempi rasitus kuitenkin laukaisee ylirasitustilan. Eläkeikäisellä jo yksi poikkeuksellisen rankka liikuntasuoritus tai useina päivinä toistuva rasitus ilman taukopäiviä saattaa aiheuttaa ylikuntotilanteen ja pahimmassa tapauksessa johtaa pitkittyneeseen ylikuormitustilaan.

Ylikunnon hoito

Paras hoito on ylikunnon ehkäisy etukäteen. Vältä kuntoosi nähden liian kovaa rasitusta, muista pitää riittävästi lepopäiviä ja huolehdi riittävästä ja monipuolisesta ravinnosta. Jos harjoitteluun tulee pitkä tauko sairastelun tai muun vuoksi, älä palaa heti siihen treenin määrään missä olit ennen tauon alkua. Aloita treeni uudestaan asteittain intensiteettiä nostaen. Jos tunnet olosi flunssaiseksi tai muuten sairaaksi, jätä treeni väliin.

Jos ylikunto on kuitenkin päässyt iskemään, ainoa tehokas hoito on lepo. Ylikunnon vakavuudesta riippuen kovaa urheilua voi joutua välttämään viikkoja tai jopa kuukausia ja joskus jopa vuosia. Hankalissa tapauksissa kannattaa kysyä neuvoa alan asiantuntijalta eli urheilulääketieteen lääkäriltä.

Tärkeää on myös selvittää ylikunnon alkuperä. Tuliko treenattua liian kovaa suhteessa elämäntilanteen muihin kuormittaviin tekijöihin? Unohtuiko lepopäivät? Mennäänkö liian suurilla miinuskaloreilla?

Viikon tai parin levon jälkeen voi kokeilla taas harjoittelua, kunhan huomioi, että ylikuntoon johtanut asia on huomioitu. Jos oireet taas palaavat, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.


Vinkki:

Haluatko aloittaa saliharjoittelun ammattilaisen ohjauksessa, tai viedä treenisi kokonaan uudelle tasolle? Tsekkaa Fitness Akatemian verkkovalmennus.


Aleksi / Fitness Akatemia

Fitness Akatemia palaute

 

www.fitnessakatemia.fi – Personal trainerisi, ravintoterapeuttisi ja mentaalivalmentajasi verkossa.

ps. Koodilla treeniohjelma saat 10% alennuksen kaikista ostoistasi aminoporssi.fi:ssä 🙂 Aminopörssi toimittaa laadukkaat urheiluravinteet, superfoodit ja luontaistuotteet edullisesti.

Lähteet:

Kuntoilija ja kuntoutuja – varo ylikuntoa, Professori Jussi Huttunen

Ylirasitustilan toteaminen, ennaltaehkäisy ja hoito tapaustutkimuksena, Teljo Marjoona

Ylikunto voi pysäyttää – annathan kehosi levätä riittävästi? Ava / Heli Kuitunen

Mitä mielessä?

Leave A Response